Fra bambus til Bamboo X-treme®

Den hurtige vækst og rigelige tilgængelighed gør bambus til en hurtigt fornyelig ressource, og et perfekt materiale til mange anvendelser i og omkring bygninger

 

Hvorfor kan dette lade sig gøre?

Med god grund kaldes bambus ofte ’fremtidens byggemateriale’. Bambus i sig selv som råvare kan ikke anvendes udendørs uden en beskyttende behandling. Da det på grund af dets høje "sukkerindhold" er bambus mere modtagelig for bliver angrebet af mikroorganismer og svampe.

Lad os derfor forklare, hvordan vi får det rå bambus materiale til det endelige produkt, MOSO® Bamboo X-treme®, gennem en produktionsproces kaldet Thermo-Density®.

EN KÆMPE BAMBUS

Moso kæmpe bambus vokser op til 1 meter om dagen og er dermed verdens hurtig voksende plante. Planten kan høstet efter en vækstperiode på kun 4-5 år. Når planten som er en græs art bliver høstet, er det kun cirka 20% af planten der høstes, resten vokser videre. Dermed er man med til at sikre en ekstrem bæredygtig produktion hvor ingen træer bliver fældet.

Alt produktion og høst foregår under kontrolleret forhold, der sikrer fuld bæredygtighed i alle led.

  • Bambus vækst periode 4 - 5 år, ingen planter slås ihjel.
  • Alle træ arter værkst periode 30 - 130 år. Plante fældes og slås ihjel
  • Dokumenteret med EPD 
  • FSC certificeret
 
Stilk til tråde

Efter høst deles de modne bambusstængler i længderetningen til strimler og det yderste- og inderste materiale fjernes. Strimlerne knuses herefter ved hjælp af et antal snitruller, som skaber tvær-bundne tråde. De ubehandlede tråde har en lys gullig farve.

 

Termisk behandling

I flere trin varmes trådene op til 200°C i tilstedeværelse af mættet damp (for at beskytte træet mod forkulning eller brand) og afkølet. Under termisk behandling vil fugtindholdet ændres og sukkerindholdet fjernes fra materialet. Desuden ændrer denne proces farven på bambus fra lys gul til en dyb mørkebrun farve.

 

Fra tråde til produkt

De mørke bambustråde dyppes herefter i Fenollim (<10% af vægten af bambus). Efter tørring ligges trådene i en form, og komprimeres herefter under høj temperatur og tryk for at hærde limen. De færdige paneler, skæres nu ud i mindre sektioner (brædder eller bjælker). Efterfølgende bliver bambussen bearbejdet og profileret til den ønskede form. Som et sidste trin, alt efter kundens ønske, kan brædderne også leveres oliebehandlet.

Thermo-Density®

Vi kalder kombinationen af ​​komprimering og termisk behandling af trådene for Thermo-Density® proces. Det øger tætheden fra 650-700 kg/m3 til ca. 1.150 kg/m3 og forbedrer hårdheden af produktet betydeligt. Efter presning er materialet stærkere og hårdere end næsten noget andet hårdttræ i verden. Samtidig forbedres bambus dimensionsstabiliteten med cirka 50%.

Udover stabilitet og hårdhedsforbedringer er holdbarheden forbedret til den bedst mulige holdbarhedsklasse, fra klasse 5 til Klasse 1: Klasse 1 (EN 350) CEN/TS 15083-2 - simuleret ældningsproces og klasse 1 (EN 350) CEN/TS 15083-1. Holdbarhedsklasse i henhold til EN 350 (CEN/TS 15083-2 / CEN/TS 15083-1)

MOSO® Bamboo X-treme® er også godt beskyttet mod overfladiske svampe Klasse 0 (EN 152), og opnår brugs-/risikoklasse 4 i henhold til EN 335.

Andre produkter, der er forsøgt kopieret originalen, tilbyder ikke samme kvalitet eller niveau af holdbarhed, dimensions stabilitet og økologi. Med et look-alike produkt er der stor risiko for skader efter montering. Spørg altid efter de originale, certificeret MOSO® Bamboo X-treme®-produkter!