Fra bambus til Bamboo X-treme®

Den hurtige vækst og rigelige tilgængelighed gør bambus til en hurtigt fornyelig ressource, og et perfekt materiale til mange anvendelser i og omkring bygninger

 

Hvorfor kan dette lade sig gøre?

Med god grund kaldes bambus ofte ’fremtidens byggemateriale’. Bambus i sig selv som råvare kan ikke anvendes udendørs uden en beskyttende behandling. Da det på grund af dets høje "sukkerindhold" er bambus mere modtagelig for bliver angrebet af mikroorganismer og svampe.

Lad os derfor forklare, hvordan vi får det rå bambus materiale til det endelige produkt, MOSO® Bamboo X-treme®, gennem en produktionsproces kaldet Thermo-Density®.

EN KÆMPE BAMBUS

Moso kæmpe bambus vokser op til 1 meter om dagen og er dermed verdens hurtig voksende plante. Planten kan høstet efter en vækstperiode på kun 4-5 år. Når planten som er en græs art bliver høstet, er det kun cirka 20% af planten der høstes, resten vokser videre. Dermed er man med til at sikre en ekstrem bæredygtig produktion hvor ingen træer bliver fældet.

Alt produktion og høst foregår under kontrolleret forhold, der sikrer fuld bæredygtighed i alle led.

  • Bambus vækst periode 4 - 5 år, ingen planter slås ihjel.
  • Alle træ arter værkst periode 30 - 130 år. Plante fældes og slås ihjel
  • Dokumenteret med EPD 
 
Stilk til tråde

Efter høst deles de modne bambusstængler i længderetningen til strimler og det yderste- og inderste materiale fjernes. Strimlerne knuses herefter ved hjælp af et antal snitruller, som skaber tvær-bundne tråde. De ubehandlede tråde har en lys gullig farve.

 

Termisk behandling

I flere trin varmes trådene op til 200°C i tilstedeværelse af mættet damp (for at beskytte træet mod forkulning eller brand) og afkølet. Under termisk behandling vil fugtindholdet ændres og sukkerindholdet fjernes fra materialet. Desuden ændrer denne proces farven på bambus fra lys gul til en dyb mørkebrun farve.

 

Fra tråde til produkt

De mørke bambustråde dyppes herefter i Fenollim (<10% af vægten af bambus). Efter tørring ligges trådene i en form, og komprimeres herefter under høj temperatur og tryk for at hærde limen. De færdige paneler, skæres nu ud i mindre sektioner (brædder eller bjælker). Efterfølgende bliver bambussen bearbejdet og profileret til den ønskede form. Som et sidste trin, alt efter kundens ønske, kan brædderne også leveres oliebehandlet.

Thermo-Density®

Vi kalder kombinationen af ​​komprimering og termisk behandling af trådene for Thermo-Density® proces. Det øger tætheden fra 650-700 kg/m3 til ca. 1.150 kg/m3 og forbedrer hårdheden af produktet betydeligt. Efter presning er materialet stærkere og hårdere end næsten noget andet hårdttræ i verden. Samtidig forbedres bambus dimensionsstabiliteten med cirka 50%.

Udover stabilitet og hårdhedsforbedringer er holdbarheden forbedret til den bedst mulige holdbarhedsklasse, fra klasse 5 til Klasse 1: Klasse 1 (EN 350) CEN/TS 15083-2 - simuleret ældningsproces og klasse 1 (EN 350) CEN/TS 15083-1. Holdbarhedsklasse i henhold til EN 350 (CEN/TS 15083-2 / CEN/TS 15083-1)

MOSO® Bamboo X-treme® er også godt beskyttet mod overfladiske svampe Klasse 0 (EN 152), og opnår brugs-/risikoklasse 4 i henhold til EN 335.

Andre produkter, der er forsøgt kopieret originalen, tilbyder ikke samme kvalitet eller niveau af holdbarhed, dimensions stabilitet og økologi. Med et look-alike produkt er der stor risiko for skader efter montering. Spørg altid efter de originale, certificeret MOSO® Bamboo X-treme®-produkter!

Uovertruffen væksthastighed

Bambus er den hurtigst voksende plante i verden. På grund af dens hurtige vækst betragtes Moso bambus som en landbrugsafgrøde.

Den årlige høst sker efter en vækstperiode på 4-5 år, sammenlignet med tropisk hårdttræ som høstes efter 60-100 år! 

Bambussen giver en stabil årlig indkomst til landmænd, der stimulerer bambusplanten og dens vækst og det sikrer at den dyrkes under optimale forhold.

Der er derfor ingen skovrydning ved produktion af MOSO® Bambus X-treme® kun en bæredygtig løbende høst på cirka 20% af planten hvert år. Imens opfanges der store mængder af CO2 i bambusskovene og produkterne LÆS MERE HER!.

Carbon footprint

MOSO® Bambus X-treme®: CO2-neutral i produktets levetid* MOSO® har gennemført en LCA og carbon footprint undersøgelse sammen med Delft University of Technology (TU Delft) og INBAR. Det rapport (www.moso-bamboo.com/lca) konkluderer, at alle vurderede MOSO®-produkter (alle massive bambusgulve, terrasser, bjælker, paneler og finer) er CO2-negative i produktets levetid ("vugge til grav"). 

I dette resultat er den høje vækstrate af Moso bambus ikke engang taget i betragtning, og kan opfattes som yderligere miljøgevinst. Miljøpåvirkningen af ​​MOSO® produkter, eksklusive kulstofbindingseffekt, blev også offentliggjort i en officiel miljøproduktdeklaration (EPD) efter EN 15804 (www.moso-bamboo.com/epd).

 

Kulstoflagring i bambus

Biobaserede materialer fungerer som CO2-dræn, og igennem fotosyntesen optager planter kuldioxid (CO2) og omdanner det til glukose (byggesten til biomasse) og oxygen.

CO2 oplagres i materialet i produktets vækst/levetid, og endnu længere, hvis produktet genbruges til nye holdbare produkter. På grund af den hurtige vækst – og relaterede høje udbytte.

Moso bambus laster langt mere CO2 i holdbare produkter i forhold til andre træsorter. 

For eksempel: bambus X-treme® laster næsten 1.660 kg CO2 pr. m3 bambus, dvs. svarende til CO2-udledningen af 14.000 km kørt i en mellemklasse bil.

Hvor der i almindelig træ cirka lageres 1.000 kg CO2 pr. m3

MOSO® Bamboo X-treme® beklædningsbrædder er massive brædder og profiler i forskellige bredder, til udvendig anvendelse lavet af bambusstrimler, der er komprimeret og termisk modificeret ved cirka 200°C.

Denne unikke Thermo-Density®-proces giver MOSO® Bambus X-treme® den højest mulige holdbarhedsklasse i de relevante EU-normer mod råd og svamp og øger stabiliteten og tætheden og dermed hårdheden. Med en Brinell (hårdhed) score på 9,5 er produktet knap 3 gange hårdere end eksempelvis Egetræ.

Ydermere, i modsætning til træprodukter, har dette materiale opnået brandklassificering Klasse B-s1-d0 klasse A (EN 13501-1) uden imprægnering med dyre og måske miljøbelastende brandhæmmende produkter. Produktet skal derfor ikke vedligeholdes for at det beholder sin brandegenskaber.

MOSO® Bambus X-treme® er et produkt der sikrer kunden den bedste mulige bæredygtighed i sit byggeri af flere årsager, ikke alene er Bambus måske den mest bæredygtige form for naturligt bygningsmateriale med en meget kort vækst periode på  4 - 5 år fra plantning til høst og fordi man kun fjerner cirka 20 % af en plante der fortsætter med at gro. Modsat alle former for træ, så har man ikke fældet og slået en plante ihjel. 

"​De seneste tal fra FN 2021 viser at der hver 3 sekund forsvinder et skov areal svarende til 3 fodbold baner, det et areal  3 x Danmarks størrelse der forsvinder hvert år! Når du erstatter dit træ produkt med et bambus produkt er du med til at bevare en verden til vores efterkommere som også har oprindelig regnskov og skovareal i vores del af verden hvor en sund bio diversitet er med til opretholder en sund balance i naturen"

MOSO® Bambus X-treme®  kræver ikke vedligehold når man ønsker bevarer en naturlig patinering der bliver grålig over tid. Selv uden vedligehold gives der 25 års produkt garanti mod balndt andet mod råd.

Dermed kan bygningsejeren helt undlade at udføre vedligehold og spare penge. Løbende vedligehold vil betyde omkostninger og udledning af CO2. Moso bambus er bare det rigtige valg når man ønsker det virkelig skal være bæredygtig. 

Med et produkt i bambus har du valgt et produkt der har alle de bedste egenskaber i forhold bæredygtighed og med Moso Bambus også i forhold til brand.

MOSO® Bamboo X-treme® beklædningsbrædder fås i forskellige dimensioner.